NFL Playoff Sistemi ve Sıralama Kuralları

4077
NFL Playoff Sistemi
NFL Playoff Sistemi

NFL’de normal sezonun sonlarına yaklaşırken detaylı bir şekilde NFL Playoff Sistemini ve NFL Sıralama Kurallarını anlatacağım. Bu bilgiler eşliğinde daha sonra son hafta NFL playoff ihtimallerini ve NFL playoff eşleşmelerini inceleyeceğiz.

National Football League NFL, 2 konferanstan oluşuyor; bu konferanslar American Football League (AFC) ve National Football League (NFC) şeklinde adlandırılıyor. Bu 2 konferansta da 4’er takımdan oluşan 4’er tane de grup var. Toplam 32 takım var. Konferansları, grupları ve takımları bugünkü puan durumlarıyla aşağıda görebilirsiniz.

NFL Playoff Sistemi
NFL Playoff Sistemi

NFL’de Playofflara Kalacak Takımlar Nasıl Belirlenir

NFL’deki toplam 32 takımdan 12’si playofflara kalır, her 2 konferanstan sadece 6’şar takım NFL Playofflarına kalır. Şimdi sadece bir konferans içinde playoffa kalacak takımları inceleyelim. Her konferansta 4 grubun olduğunu söylemiştim. Bir konferansta Playofflara kalan 6 takımın 4’ü grup liderlerinden oluşuyor. Grubunu lider bitiren her takım playofflara kalır. Bu 4 takımın dışında en iyi dereceye sahip 2 takım daha playofflara kalmaya hak kazanır.

Konferans için bu 6 takım şöyle sıralanır : ilk 4 sıra grup liderlerinin birbirine karşı üstünlükleri ile sıralanır ve sonra da diğer en iyi dereceye sahip 2 takım sıralanır. Zaman zaman daha fazla galibiyet almasına rağmen grubunu lider bitirememiş takımlar ilk 4’e giremeyebilir. Grup lideri tüm takımlar konferans genelinde ilk 4 sıraya girmeyi garantilemiş olur. Kural bu şekilde.

Kurallara geçmeden önce NFL’de maçların berabere de bitebileceğini belirtmem gerekiyor. 17 haftalık normal sezon süresinde her takım 16 maç yapar ve 1 haftayı (“bay week” denilen hafta) maç yapmadan geçirir. Sezon kısa olduğu için aynı galibiyet sayısı çok sık rastlanan bir durum olur.

NFL Sıralama Kuralları

NFL sıralama kurallarını bölüm bölüm inceleyeceğiz. Önce grup içi sıralama kurallarına ve sonra da konferans içi sıralama kurallarına bakacağız.

Grup İçi Sıralama Kuralları

Aynı grup içinde 2 ya da daha fazla takım normal sezonu aynı galibiyet sayısıyla bitirebilir. Eğer takımların galibiyet sayıları aynı ise o zaman beraberlik sayılarına bakılır. Sırasıyla kurallar şu şekilde işler :

– Galibiyet sayıları aynı iken daha çok maç berabere bitiren takım üst sırada yer alır.

– Takımların birbiriyle yaptığı maçlara bakılır. Birbirine karşı yaptıkları maçlarda üstünlük sağlayan takım üst sırada yer alır.

– Grup içindeki galibiyet yüzdesine bakılır.

– Ortak takımlara karşı oynadıkları maçlardaki galibiyet yüzdesine bakılır.

– Konferans içindeki galibiyet yüzdesine bakılır.

Buradan sonra işler biraz karışıyor.

– “Strength of victory” denilen bir tabir giriyor devreye. Bu takımların kazandıkları maçlardaki rakiplerinin kazanma yüzdelerinin toplamıyla hesaplanıyor. Yani eğer buraya kadar takımların her şeyi eşitse; bu durumda puan durumunda daha yüksek sıradaki takımları yenen takım üst sırada yer alıyor.

– Eğer hala üstünlük sağlanamadıysa o zaman da takımların lig fikstürüne bakılıyor. NFL Lig Fikstürü Nasıl Belirlenir konulu başka bir yazıda fikstürün nasıl oluştuğunu da anlatırım. Bu noktada takımların lig boyunca yaptıkları maçlardaki rakiplerinin galibiyet yüzdesine bakılır. Yani eğer tüm şartlar eşitse lig fikstüründe puan durumuna göre daha kuvvetli takımlara karşı daha çok oynayan takımlar üst sırada yer alır.

– Bu aşamada takımların konferans içindeki savunma ve hücum sıralamalarına bakılıyor. Basit bir anlatımla şöyle diyebiliriz. Takımın attığı sayılarda kaçıncı sırada olduğu, yediği sayılarda kaçıncı sırada olduğu ile toplanıyor. Mesala A takımı attığı sayı bakımından en iyi 4. ve yediği sayı bakımından en iyi 5. ise ve B takımı da atılan sayıda 6. ve yenilen sayıda 8. sıradaysa toplamdaki iyi derece A takımının olduğu için A takımı üste konumlanır.

– Lig genelindeki maçlardan elde edilen sayı averajına bakılır.

– Eşitliği devam eden takımların ortak rakipleriyle yaptığı maçlardaki sayı averajına bakılır.

– Tüm maçlardan elde edilen sayı averajına bakılır.

– Toplam maçlarda daha çok touchdown yapan takım üstte yer alır.

– Eğer hala eşitlik bozulmadıysa para atışı ile üst sıradaki takım belirlenir.

Eğer 2’den çok takım aynı durumdaysa; yukarıdaki işlemler sırayla uygulanır ve herhangi bir aşamada üstünlük kuran takım en üst sırada yer alır. Sıralama kuralları aynı şekilde baştan devam eder. Aynı durum herhangi bir aşamada en altta kalan takım için de geçerlidir.

Konferans İçindeki Sıralama Wild Card Takımları İçin

Her konferansta grup lideri olamayan en iyi 2 takım da playofflara kalmaya hak kazanır. Wild Card takımları denen bu takımlardan da aynı puanda olanlar olabilir. Bu durumda konferans içindeki sıralama kuralları, bir başka deyişle Wild Card için sıralama kuralları geçerli olur. Bu kurallar şu sırayla işler :

– Eğer takımlar birbirine karşı oynadıysa birbirine karşı oynadıkları maçlara. Burada önemli bir nokta var. 3 ya da daha fazla takım için başa baş maçlara bakıldığı zaman, en üstteki takımı belirlemek için sadece 1 takımın diğer tüm takımlara karşı galibiyetinin olması lazım; en alttaki takımı belirlemek içinse 1 takımın tüm takımlara karşı kaybetmiş olması lazım

– Konferans içindeki galibiyet ve beraberlik sayıları
– En az 4 maç olmak kaydıyla, ortak rakiplerine karşı elde ettikleri galibiyet ve beraberlik sayıları
– Yukarıda da anlattığım “Strength of victory”
– “Strength of schedule” (yukarıda açıklamıştım)
– Takımların konferans içindeki hücum ve savunma sıralamalarının toplamı
– Konferans içindeki sayı averajı
– Lig genelindeki maçlardan elde edilen sayı averajı
– Tüm maçlardaki touchdown sayısı
– Para atışı

Eğer Wild Card takımları 2’den fazla ise önce gruplarındaki sıralamalarına bakılır. Her grubun en iyi dereceli takımı öncelik kazanır ve ona göre sıralama kurallarına bakılır.

NFL İkili Averaj ve Çoklu Averaj Kuralları

Sıralamaların herhangi bir aşamasında üstünlük kuran bir takım diğerlerine göre üst sırada yer alır. Eğer bu üstünlüğü birden çok takım kuruyorsa yine diğer rakiplerine göre üst sırada yer alır ve kendi içinde ilk kuraldan başlayarak tekrar sıralanır. Örnek verecek olursak A,B,C,D ve E takımlarının aynı galibiyet sayısında olduğunu kabul edelim. NFL sıralama kurallarına göre A ve B takımlarının diğer  3 takıma üstünlük kurduğu bir aşamada artık kendi aralarındaki ilk sırayı A ve B alacaktır. C, D ve E ise 3., 4. ve 5. sıraları alacaktır. Tekrar A ve B kendi arasında diğer 3 takım da kendi arasında değerlendirilir.

Takımların ortak rakiplerine karşı oynadıkları maçlarda galibiyet dereceleri maç sayısına göre değerlendirilir. Takımların bu noktadaki maç sayıları farklı olabilir.

Playofflarda division-titlists için saha avantajını belirlemek için konferans içi sıralama kurallarına bakılır.

Wild Card maçlarında saha avantajını belirlemek için önce grup sıralamasına (eğer takımlar aynı grupta), sonra konferans içi sıralama kurallarına bakılır.

Turgay Doğan – SonPeriyot.com

Lütfen bağlantı vererek kaynak göstermeden alıntı yapmayın.

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz