Koç Puanlaması: Brad Stevens – Boston Celtics

990
Koç Puanlaması: Brad Stevens - Boston Celtics

Bu yazıyı yazmaya başlarken kendime düzenli bir şekilde şunu hatırlatıyorum: ’’NBA tarihinin en büyük koçlarından biri olacak bu adam, ona göre değerlendir!’’ Yani Brad Stevens hakkında değerlendirme yazısı yazmak, bu adamı kendimce yorumlamak puanlandırmak gerçekten zor ve üzerimde baskı yaratan bir iş, çünkü birazdan bahsedeceğim adam, nasıl bir koç olduğunu bana göre çoktan kanıtladı. Çok kısaca bu noktaya nasıl geldiğine değinecek olursak 2013 senesine dönmemiz yeterli.

NCAA deneyiminden sonra hiç NBA Asistan koçluğu tecrübesi olmadan direkt baş antrenörlüğe getirilen Stevens, ilk sezonundaki tablodan sonra bir daha başarısızlık yüzü görmedi ki; o sezon 25 galibiyet alan takım daha büyük bir potansiyele sahip de değildi. Kyrie Irving ve Gordon Hayward’ın ilk geldiği sezon işler hiç hesapladığı gibi gitmedi ve Gordon Hayward bütün sezon, Kyrie Irving play-off boyunca, hiç maça çıkmadı. Ancak ve ancak, bu takımın normal sezonda 15 sayı ortalamasını geçen bir adet oyuncusu olmamasına rağmen, takımda Al Horford dışında tanınan ve belli miktarda tecrübeye sahip olan hiç bir oyuncu bulunmamasına rağmen, neredeyse NBA Finallerinde boy gösteriyorlardı. Bu başarı çok açık ve net bir şekilde Brad Stevens’a yazılır, hatta, daha da önemlisi bu başarı çok açık ve net bir şekilde Brad Stevens’ın güncel NBA’de bulunan koçlar arasında oyuncularından en iyi verim alan isim olduğu gerçeğini bizlere gösterir. Bana göre herhangi bir eksiye sahip olmayan koçu iki adet olumlu özelliğiyle incelemeye başlayalım.

Brad Stevens: Artılar ve Eksiler

1 – Takım İçi Uyum

Celtics’in başına geçtiği andan itibaren istikrarlı bir çizgi yakalayan koç Stevens, takım içi uyumu gün geçtikçe arttırmaya da devam ediyor. 2018 senesinde draft hakları ve takaslar sayesinde neredeyse sıfırdan kurulan takım şu anda senkronize bir şekilde hareket etmeyi ve hocalarının setlerini daha doğru şekilde uygulamayı öğrenmiş durumda. Sezon başında takıma katılan Kemba Walker ve takımdan ayrılan Terry Rozier, Al Horford dışında çok fazla değişikliğe gitmeyen Boston takımda öne çıkan bir süperstarın olmayışından da yararlanarak takım içi uyumu üst seviyelerde tutabiliyor.

2 – Oyunculardan Tam Verim

Oyunculardan tam verim alma konusunda ise Brad Stevens’ı sayfalarca konuşsak yeterli olmaz. Çok uçuk bir benzetme olmayacaksa şöyle özetleyebilirim durumu: “Sokaktan 12 kişi çevirip Brad Stevens’a verin, o size bir takım versin”. Yani, her oyuncunun ulaşabileceği maksimum potansiyeli zorlayan, bunu saha içerisinde bizlerin görmesini sağlayan bir yapıya sahip kendisi.

İlk başta da söylediğim gibi 2018 kadrosuyla play-off’ta yaptıklarından da bunu rahatlıkla anlayabiliriz. Tabii ki bu durum şuanda kadroda bulunan genç oyuncular için, potansiyellerine ulaşıp hatta belki de potansiyellerini de geçip en üst seviyelere çıkabilmeleri için çok ciddi bir fırsat.

3 – Oyunu Analiz Etme Becerisi

Oyunu üst seviyede analiz etme kısmına gelecek olursak, iki tane örneğe bakalım. 2018 senesi play-off’larında Phila eşleşmesinde 3. maç son 8 saniyedeki hücum… Orada çizdiği oyunu, topsuz alanda arka arkaya kurguladığı pick’leri, bu pick’ler ve Jaylen Brown’a yapmasını söylediği ayak oyunu sayesinde Horford’ın boyalı alanda Covington ile eşleşmesi…

Sadece bu 8 saniyeyi kendi aklında yorumlayışı ve sahaya bu oyunu yansıtıp maçı game-winner ile alışı çoğu şeyi zaten açıklıyor. Gelelim ikinci örneğe, şuan bahsedeceğim konu NBA tarihindeki en önemli koçların bile çok defa hata yaptığı, eksik kaldığı ve zamanlamasını yanlış ayarladığı önemli bir detay. Doğru zamanda mola almayı bilmesi… Bununla alakalı aklıma gelen ilk örnek; yine 2018 senesi play-off ilk turunda Milwaukee Bucks ile oynadıkları 7. maçta arka arkaya aldığı iki mola ile Giannis’i oyundan düşürüp sonraki iki hücumu onun üzerinden oynatarak öne geçmesi, aynı zamanda hangi anda hangi oyuncuyu sahaya süreceğini veya maçın seyrine göre savunma diziliminin nasıl değişmesi gerektiğini en iyi yorumlayan koç kendisi.

4 – Tam Bir Savunma Hocası

Hücum setlerini sayfalarca anlattığımız bir kitap yazıp sonunu da savunma hocasıydı yazsak yeridir bu adam için. Popovich’ten sonra ligdeki en iyi savunma setlerine sahip koç ve bunu her sene takımın istatistiklerine doğrudan yansıtabiliyor. Ligin en az sayı yiyen 3.takımı (Maç başı 106.5 sayı), ligde rakiplerine en az top kullandıran 2. takım ve diğer bütün savunma istatistiklerinde de ilk beşin içerisindeler.

Uzun uzun düşünmeme rağmen olumsuz yönünü bulamadığım Brad Stevens’ı puanlamaya geçmeden önce söylediğim her şeye rağmen Boston cephesinden bu sene ciddi bir play-off başarısı beklemiyorum. Olası bir konferans finali bile şu anki Doğu konferansında onlar için bir başarı olacaktır.

Brad Stevens

Hücum Gücü 9
Defans Gücü 10
Set Kalitesi 10
İletişim Becerisi 9
Takım Otoritesi 8
Tecrübe Seviyesi 7


Genel Puanı 9.0

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz