Safını Değiştirenler: NBA’in En Büyük Transferleri

1123
NBA
Safını Değiştirenler: NBA’nin En Büyük Transferleri

Dünya futbolunun gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Cristiano Ronaldo’nun Real Madrid’den İtalya ekibi Juventus’a transfer olması akıllara; “Bu kadar büyük transfer kaç kez gerçekleşmiş olabilir ki?” sorusunu getirmiyor değil. Literatürde futboldan sonra ikinci sırada popüler olan basketbol tarihinde bu sayı oldukça fazla.

Takım sporlarından oyuncuların takım değiştirmesi spor tarihi boyunca gündemde olmuştur. Kimi küçük transferlerin yanında milyon dolarların döndüğü, icra edilen sporun tarihini değiştiren gelişmeler ise bizlere bir transferin nelere kadi olabileceğini göstermiştir.

Dünya spor literatürü popülaritesinde futboldan sonra ikinci sırada gelen basketbolun en üst seviyede gerçekleştirildiği arena niteliğini bize yansıtan NBA tarihi ise bahsettiğimiz şekilde tarihsel süreçte pek çok büyük transfere sahne oldu. NBA özelinde takımların aralarındaki transferlerin takas ve bir takım draft hakkı devirlerini içerdiği hatırlatarak listeyi aktarmaya başlamak isteriz.

1-) James Harden-Houston Rockets

2012 yılında, NBA’nin gelecek yıllarını doğrudan etkileyecek bir gelişme yaşanarak James Harden Houston Rockets’a transfer oldu ve bir anlamda “The Beard” efsanesinin ilk adımları atılmış oldu. Oklahoma City Thunder’da Kevin Durant ve Russell Westbrook’un gölgeleri altında kalmak suretiyle özünü bize gösteremeyen Harden’ın bu hamlesi, Houston Rockets’ın günümüzdeki NBA göze alındığında durumu aynı zamanda takım açısından da çok faydalı bir hamle durumunda. 2012 yılında Harden, Cole Aldrich, Daequan Cook, Lazar Hayward Houston’a gitmiş, karşılığında Oklahoma Jeremy Lamb, Kevin Martin, Houston’ın 1 ve 2.tur draft seçim haklarını elde etmişti. Houston’ın günün sonunda karlı çıktığını söylemek yersiz olmayacaktır.

2-) Kyrie Irving-Cleveland Cavaliers

2011 Draftlarında 1.sırada Cleveland tarafından seçilen Kyrie’nin bu seçiminin ardında bir hikaye var. Jamaria Moon, Mo Williams’ı alan Los Angeles Clippers karşılığında Baron Davis ve 1.Tur seçim hakkını Cavs’a verdi. Cavs 1 şampiyonluk kazandı, Clippers yıllar geçtikçe güç kaybetti.

3-) Kevin Garnett, Ray Allen-Boston Celtics

Kuvvetle muhtemel son dönemin en büyük takas başarılarından bir tanesi. Boston’ın başarılı yönetim politikasının süreç içerisindeki başarılar ve 2018 itibariyle koç Brad Stevens önderliğinde gelinen nokta göz önünde alındığında takdire şayen. 2008 şampiyonluğunun mimarlarından Garnett, Ray Allen üç takımın dahil olduğu takas neticesinde Amerika’nın kurucu şehirlerinden olan Boston’ın yolunu tuttu. Boston Kevin Garnett, Ray Allen, Glen Davis’i aldı, Minnesota Al Jefferson, Ryan Gomes, Sebastian Telfair, Gerald Green ve Theo Ratliff’i kadrosuna kattı. Son olarak Seattle Supersonics Delonte West, Wally Szczerbiak, Jeff Green’ kadrosunda yer verdi. Karlı çıkanın kim olduğunu söylemek zor olmasa gerek.

4-) Kawhi Leonard-San Antonio Spurs

Jimmy Butler’ın 30, Isaiah Thomas’ın 60.sıradan seçildiği, tarihin en “underrated” draftlarından biri olan 2011 NBA Draftlarının ardından pek çok takım kafasını duvarlara vurdu. Gelecek vaat ettiği düşünülmeyen ya da kadrolarında kendisine yer olmadığı gibi sebepleri ortaya atabilecek şekilde 15.sıradan seçtikleri Kawhi Leonard’ı, takas kurdu San Antonio Spurs’a gönderen Indiana karşılığında George Hill’i aldı. Erazem Lorbek ve Bertans’ın da SAS yolunu tuttuğunu söylememiz Indianapolis’e yönelik bir takım lafların ağzınızdan kendiliğinden çıkmasına zemin hazırlayacaktır.

5-) Dirk Nowitzki-Dallas Mavericks

Bir taraf için, bir taraf için facia draft değişiminin ardından yazılan bir NBA tarihi daha. 1998 yılına Milwaukee tarafından 9.sırada seçilen, “atletik bulunmadığı” için Dallas’a Robert Traylor karşılığında gitti. Nowitzki’nin gün itibariyle NBA için taşıdığı anlam aşikar iken Taylor’ın ne anlam ifade ettiğini dile getirmek hayatınızdan birkaç saniye çalma ile eş değer olacaktır.

6-) Dennis Rodman-Chicago Bulls

NBA tarihinin en tartışmalı isimlerinden ve ilginç figürlerinden biri olan Dennis Rodman’ın sevin ya da sevmeyin, kendisinin Jordan, Pippenlı Chicago’ya katkısı yadsınamaz. Jordan ve Pippen takımı taşırken işin pota altındaki dövüşme işini yapan, kimi zaman fazlasıyla da yapan Rodman; Will Purdue’nin San Antonio’ya gitmesi sonucunda Chicago’nun yolunu tuttu.

7-) Charles Barkley-Phoenix Suns

NBA’nin yüzüksüz şampiyonlarından Barkley, Tim Perry, Jeff Hornacek ve Andrew Lang karşılığında Philadelphia’dan Phoenix’e gitti. Kariyeri göze alındığında gönülleri şampiyonu olan Barkley, günümüzde NBA TV’nin programlarında sıklıkla yer almakla birlikte Shaq ile tatlı-sert atışmaları ile gündeme geliyor. Kendisinin Lebron nefretini anmadan da geçmek olmaz.

😎 Scottie Pippen-Chicago Bulls

Bir draft faciasının ardından daha Pippen NBA tarihinin değişiminde, gelişiminde hem tanıklık hem aktörlük rolünü üstleneceği Chicago’nun yolunu tuttu. Scottie, Jordan ile birlikte NBA tarihini değiştirmeden önce onu 87 draftlarında beşinci sıradan seçen Seattle Olden Polynice karşılığında kendisini Chicago’ya teslim etti. Gerisi bir G.O.A.T. hikayesi.

9-) Wilt Chamberlain-Los Angeles Lakers

Philadelphia 76ers, NBA tarihinin olmasa da Julius Erving hesaba katıldığında ABA tarihinin en iyi takımlarından bir tanesi. Süreç içerisinde Iverson gibi figürleri de kadrosunda bulundurarak NBA’nin en sempatik takımlarından biri olan Phily’nin geçmişte daha başarılı olması için önünde büyük bir fırsat vardı. Tepilen bir fırsat… 68 yılında Jerry Chambers, Archie Clark, Darrall Imhoff karşılığında Wilt Chamberlain şehrin Doğu kıyısına gitmek yerine kendine bir “Batı Yakası Hikayesi” oluşturdu.

10-) Kareem Abdul-Jabbar-Los Angeles Lakers

5 yüzük, 3 MVP, tüm zamanların en skoreri, kendine has imza hareketi. Yıl 75. Milwaukee; Brian Winters, Elmore Smith, Junior Bridgeman, Dave Meyers. Los Angeles Lakers; “o”.

11-) Kobe Bryant-Los Angeles Lakers

Lehine sonuçlanan büyük takaslar göz önüne alındığında Los Angeles Lakers’ın nasıl NBA’nin en büyüklerinden biri olduğunu idrak etmek zor değil, değil mi? Tüm zamanların en iyilerinden biri olan Kobe’nin geleceğini göremeyen Charlotte 96 Draftlarında 13.sıradan seçtiği Kobe’yi Vlade Divac karşılığında Lakers’a yolladı. Divac kötü oyuncu olmadı; ama Kobe Bryant efsane oldu. Kaderin bir cilvesi olarak Divac, 2005 yılında kariyerini Lakers’da noktaladı.

12-) Bill Russell-Boston Celtics

Arkasına bakıldığında kazıldıkça daha çok çıkan, oldukça enteresan bir hikayesi var Bill Russell’ın. Maddi imkansızlıklar, ırkçılık, “olmayan bir şut”, en atletik fizik, değerlendirilen fırsatlar… Tüm bunların yanında Boston’ın elde ettiği draft başarısı da pastanın kreması niteliğinde oluyor. Ed

Macauley, Cliff Hagan’ın Atlanta Hawks’a gönderilmesi karşısında Boston’ın yolunu tuttu Bill Russell. 11’i oyuncu olmak üzere 13 yüzük sahibi oldu.

Transfer adı altında takaslar; NBA yapısının oluşumunda, tarihinin meydana gelmesinde ve dünyanın en büyük ligi olmasında rol oynadı. Takaslar, kimi takımı şampiyonların şampiyonu yaparken, kimilerini vasat ya da vasadın altına itti. Dünyadaki mevcut lig usülü formatlar arasında en adil düzeni içeren NBA yapısında takaslar işte bu kadar önemli. Yukarıya taşıyan ya da aşağıya indiren. Yücelten ya da aşağılayan. Kahramanlar gelip geçti ligden; efsaneler kalıcı oldu.

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz