NBA Normal Sezon Ödüllerini Dağıtıyoruz | SP Özel

180
NBA Normal Sezon Ödüllerini Dağıtıyoruz | SP Özel

NBA normal sezonu play-in maçlarının başlaması ile resmi olarak son buldu. Bu süreçte tabii ki en çok merak edilen konuların başında ödüller geliyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü de siz okurlarımıza kimlere oy verdiğinizi sormuştuk. Bu anketin sonuçları iki gün içerisinde son buldu ve çoğu konuda okuyucularımızın aslında hemfikir olduğunu görmüş olduk. İsterseniz yavaştan ödülleri vermeye başlayalım.

En Değerli Oyuncu (MVP) – Nikola Jokic

Nikola Jokic, bu sezon kendisini NBA’in tarihine altın harflerle kazıdı. Gelmiş geçmiş en iyi uzunlar arasında olduğu bir kere daha kanıtlayan geçen sezonun en değerli oyuncusu bu sezonda bu ödülü alacak gibi duruyor. Rakiplerinden daha fazla maça çıkan Jokic, aralarında hem en az süre alanı hem de aralarında istatistik kağıdını en iyi dolduran isim olmayı başardı. Kendi sayı rekorunu kıran Jokic, bununla kalmayıp çok ciddi başarılara da imza attı. Takımının en iyi ikinci ve üçüncü oyuncusunun sezonu kapatmasıyla birlikte play-off yapamayacağı düşünülse de kendisi bu takımı sırtlamakla kalmayıp bir lotarya takımı olmaktan da kurtarmış bulunuyor. Kendisi oynadığı zaman hem hücumda hem de savunmada bu takım ilk 10’a girmiş bulunuyor. NBA’de oynayan diğer uzunların aksine bir guard yeteneklerine sahip olan Jokic, geçen senelere kıyasla savunmada da ciddi bir varlık göstermeye başladı. Sahanın iki tarafında aktif şekilde rol alarak takımı yükselten Jokic bunları da diğer oyunculardan daha az topa dokunarak yaptı. Aşağıya bu sezon kazandığı bazı başarıları maddeler şeklinde ekliyorum ki Jokic’in NBA tarihinde nasıl bir iz bıraktığını hepimiz daha net bir şekilde anlayabilelim:

  • +2000 sayı +1000 rebound +500 asist yapan tek oyuncu
  • Bir sezonda +27 sayı ortalaması tutturup %66 gerçek şut yüzdesi ile oynayan 3. oyuncu oldu
  • Her maç +25 sayı ve +6 asist yapan tek uzun
  • 19 triple double ile Wilt’ten sonra en çok triple double yapan oyuncu
  • En Efektif Oyuncu
  • NBA tarihinde kendi takımının sayı, ribaund, asist, top çalma ve bloklarında liderlik yapan 6. oyuncu oldu.

Yılın Savunmacısı (DPOY) – Rudy Gobert

Gobert’in defansif yetenekleri için bir analist olmaya gerek yok. Kendisi NBA’in en kısa ve savunması kötü olan guardlarıyla birlikte oynamasının yanında kanat oyuncuları da defansif anlamda çok iyi değiller buna rağmen 10. sırada bulunuyorlar. Kendisi pota altında duvar oluşturmasının yanında kısa oyuncular Gobert’i gördüğünde pota altına daha az gitmeye hatta kaçmaya başlıyor. Gobert bu takım ile oynamadığı zaman Utah savunması gerçek anlamda bir boşluğa düşüyor ve ligin bir anda yirmi birinci takımı haline geliyorlar. Aynı şekilde Gobert bu takımda savunma yaparsa bir anda takım birinci sıraya yerleşiyor. Ligin aynı anda ribaund lideri olmasının yanında yapılan bloklarda da üçüncü sırada bulunuyor.

En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu (MIP) – Ja Morant

İnsanların Ja ile ilgili aklını karıştıran en büyük olay Draymond Green’in de dediği gibi “O geçen sene zaten harikaydı, bu sene MVP adayı olmalı” fakat bu kısmen doğru değil. Ja Morant, geçen sene bir star olmasının yanında bu sene bir süper star oldu. Bir oyuncu gerçekten çok sıkı bir şekilde çalışarak, şansın da yardımı ile bir star olabilir fakat bir oyuncu sadece çalışarak ve şans ile birlikte süper star bence olamaz. Başka bir açıdan; Ja Morant, geçen sene 19 sayı üretirken bu sene 27 sayı üretiyor. Daha fazla üçlük deniyor ve üçlük yüzdesi arttı, daha fazla serbest atış atıyor ve daha yüzdeli atıyor, daha fazla ribaund alıyor, daha fazla top çalıyor ve artı/eksi istatistiklerinde de daha iyi. Bütün bunlara baktığımız zaman aslında yaptığı sıçrama çok daha belirgin oluyor. Bunların yanında takımının geldiği sıralama ona belirli yönlerden avantaj sağlasa da belirli yönlerden dezavantaj sağlıyor.

Yılın Çaylağı (ROY) – Evan Mobley

Son bir veya iki aya kadar tartışmaya kapalı olan çaylak yarışması Cade’in son anda gaz vermesi ile bir anda tartışılabilir bir hale geldi. Mobley bir çaylağa kıyasla çok daha iyi bir defans yaparak çok öne çıkarken, Basketball Reference adlı sitenin oyuncuların takımına katkılarını ölçmek için kullandığı ölçümünde çaylakların birincisi ve NBA’in ise 85. oyuncusu oldu. Allen, ile birlikte iyi üçlük atamamaları takımlarında ciddi bir diziliş problemi oluşturmasına ek olarak bir de Markkanen gibi yavaş ve pozisyonuna göre çok uzun bir oyuncu ile birlikte oynuyor fakat bunlara rağmen Mobley takımını belirli bir açıda taşımaya devam ediyor. Sakatlıklar ile çok zor anlar yaşayan Cavs takımı Mobley’in hem defansta gösterdiği etkiden hem de saldırıda aldığı önemli rolden dolayı suyun üzerinde kalmayı başardı.

Yılın Koçu (COY) – Monty Williams

Başka bir tartışmalı ödül ise yılın koçu ödülü. Kısmen yakın giden Koç Spoelstra, Heat’te çıkan tartışmalar ile birlikte sezonu nispeten yavaş kapatmaları sayesinde biraz geriye düştü. Bunun karşısında Koç Williams ise önce Paul’un sakatlığından Booker’ın kısmen oyun kurucu oynaması ve topu yönlendirmesi ile çok iyi devam edip sonrasında ise Booker sakatlanmasına rağmen de kazanmaya devam etmeleri kendisi adına çok büyük bir artı oldu. Takımın çok ince bir denge üzerine kurulmuş olmasına rağmen ciddi bir fark ile birinci olmaları üzerine bütün oyuncuların koçlarından memnun olması da soyunma odasında ne kadar etkili olduğunun bir göstergesidir.

Yılın Altıncı Adamı – Tyler Herro

Tartışmaya en az açık olan ödül muhtemelen bu olabilir. Bu ödül aslında biraz bireysellikten uzak olması ile MVP ödülü ile benzerlik gösteriyor. İyi bir takımda ve sıralamada olmak kesinlikle bu ödülü etkiliyor diyebiliriz. Ödüldeki diğer oyuncular arasında all-star kalibresinde bir tane oyuncu bulunmazken Herro bir noktada değerlendirilebilir bir oyuncu konumunda bulunuyor. 6. adam olmasına rağmen 32 dakika oynaması, 20 sayı üretmesi ve bunları da çok iyi yüzdeler ile yapmasının yanında takımının tam ihtiyacı olan bir oyuncu konumunda bulunuyor. Ankette 2. oy alan Love’a baktığımızda 22 dakikada sadece 13 sayı attığını görüyoruz ve aslında takımı için özellikle de sakatlıklardan sonra en önemli olan şey sayı atmak olmasına rağmen bu ihtiyacı karşılayamıyor. Heat’in bitirdiği sıralama ile Cavs’in bitirdiği sıralama arasında da dağlar bulunmakta.

Sizlerin de oy verdiği anketin sonuçlarına bakarak bir neden-sonuç ilişkisi kurmaya ve sizlere bu ödüllerine neden bu kişilere verilmesi gerektiğini anlattım. Yukarıdaki birçok ödülde tartışmalar sürse de bu kişiler kısmen aralarında en çok öne çıkanları ve en sağlam argümanları olanlar. Resmi MVP açıklaması haziran ayının ilk haftasından sonra olması bekleniyor, o süreye kadar bu oylamaya katıldığınız ve bize değerli fikirlerinizi ilettiğiniz için teşekkür ederiz.

Arda Ali İnanır

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz