Arifeyi Görür Bayramı Görmez: James Harden

1009

James Harden, James Harden… Bu adam 11 maçtır yanıyor, yakıyor. Yılın en soğuk ayında o alev alev. Ama herkesin, özellikle sosyal medyanın yarattığı gaz biraz bittiyse artık yavaştan konuyu masaya yatıralım. Bu konuya şuradan girmemiz gerekiyor;

İnsanlar hata yapabilir. İnsanların bildiği yanlış bir şey var; “Tarih tekerrürden ibaret değil. Hatalar, tekerrürden ibaretttir.” Her zaman kendimden yaşça küçüklere tembihlerim; “Hata yapabilirsin, sorun yok, sadece aynı hataları sürekli yapmak zorunda değilsin.” Biz basketbolseverler, daha doğrusu sporun tüm alanlarında spor delileri her zaman düştüğü bir takım hatalar var.

Anlıyorum, James Harden alev alev, olağanüstü bir performans koyuyor. Geçen gece yine 43 attı, üzerine bir tripple-double daha koydu, Warriors’un paramparça etti. Bu yüzden Amerika’dan Japonya’ya kadar bütün gezegende televizyonlarda ve sosyal medyada bir “hype” yaratılıyor, bir hava, bir rüzgar. Arkadaşlar sizden rica ediyorum, sakın kanmayın! Sakın düşmeyin! Bu hataya…bir kez daha.

Basketbol denen sporda “Usage Rate” denen bir şey vardır. Girin google’dan araştırın nedir bu diye. Bu kavram neyi teşkil ediyor bir bakın size tavsiyem. James Harden, NBA’de açık ara Usage Rate’i en yüksek oyuncudur. Bu demek oluyor ki sürekli olarak topu elinde bulunduruyor. Bu onun istatistiklerinin gökyüzünü delmesine neden oluyor. Ama bu olağanüstü top kayıplarını yok sayamaz. Usage Rate’i yüksek bir çok point gard biliyoruz NBA’de. James Harden, Russell Westbrook, John Wall… Bu oyuncular topla potaya drive ederler maç içinde. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart aylarında topu domine ederler ve çok kez de pota altındaki rakiplerinden tmeas, darbe alırlar. Sonra ne olurlar, geride kalan bir çok domine ettikten sonra yorulmaya başlarlar. Bu işlerin bizi kandırmasına yine müsaade mi edeceğiz? Geçtiğimiz yılların Aralık aylarındaki en skorer oyunculara bir göz atalım.

2018 – James Harden
2017 – Russell Westbrook
2016 – James Harden
2015 – James Harden
2014 – Russell Westbrook

Her sezon müthiş istatistiklerle oynayan Russell Westbrook, her playoff başladığında ilk turdan benzini bitiyor. Geçen sezon Batı Konferansı finallerinde Golden State’e karşı James Harden’a neler olduğunu hatırlıyor musunuz? Ünlü ilüzyonist David Copperfield bile sahneden bu kadar hızlı yok olamazdı herhalde. Harden resmen kayboldu.

Örneğin bir maçında 11-0 üçlükle oynadı. Golden State’e karşı oynadığı seride üçlük çizgisinden yüzde kaç ile oynadı derdiniz? “%24” Peki neden? Harden sizce bir maçta 11-0 veya seride %24 ile nasıl kaldı? Nasıl oldu bu iş? O günlerde şut atmayı mı unuttu? Oyun kabiliyetini yitirdi Space Jam hikayesindeki gibi? Elbette hayır. Bacakları yorulmuştu. Kaldıramıyordu.

Hepimiz Harden’ı gördük, Westbrook’u gördük, John Wall’ı gördük, Derrick Rose’u gördük. Şahit olduk bir bir. Anormal derecede “Usage Rate” yani kullanım oranı, sürekli top ellerinde, Aralık ve Ocak aylarında sayı kralları ve çılgına dönen bir medya. Medyayla beraber sosyal medya yaratılan fırtınalar. Ama işte ne yazık ki NBA’in bütün hikayesi Mayıs ve Haziran aylarında yaşanır ve yazılır. Bütün mesele bu iki aydır.

NBA’de en önemli unsur “sürdürebilirlik”tir. Bu isatatiktik canavarları hepimizin ağzına açık bırakabilir ama gerçekten kendimize sormamız gerekiyor “sürdürebilirliği nedir?” diye. Olağanüstü top kullanımı ve sezon sonlarında yorgunları. Peki sürdürebilirlik nedir? Bakın LeBron James’in Finallerdeki son 11 maçı, yani sezonun sonu bu, yanlış anlamayın? Sezonun ardından 3 tur geçilmiş ve oynanmış bir seriden bahsediyoruz. Yakaladığı istatistik şöyle; 34 sayı, 13 ribaunt ve 10 asist. Ama daha ilginci saha içi şut yüzdesi normal istatistiklerine bırakın düşmesini, üstüne üstlük bir de yükseliş gösteriyor. Sürdürebilirlik ve güvenebilirlik budur. Biliyor muydunuz? LeBron James’in hiçbir zaman Aralık ve Ocak aylarda kendini göstermez. Aralık ve Ocak aylarında damga vurduğu bir sezon bile olmayabilir. Bunu biliyor muydunuz? Ama işte LeBron James “sürdürebilir” bir oyuncu ve o Aralık ve Ocak ayını kazanmaya çalışmıyor. Çünkü o da biliyor ki hikayeler sezonun sonlarına doğru yazılıyor. Hep Michael Jordan’dan bahsederiz ya? 6’da 6 diye anlatırız. Peki neden? Neden Jordan’ın Aralık ve Ocak performanslarında ne yaptığını konuşmayız? Çünkü bütün mesele Haziran ayı. Ve Jordan, Aralık ve Ocak’ta değil, Haziran’da kazanan bir oyuncuydu. O yüzden bu kadare büyük olarak adlediliyor.

Yine aynı hatalara, tuzaklara ve yanılgılara düşüyoruz. James Harden, olağanüstü oynuyor. O konuda aksi yorumu iddia etse biri komik duruma düşer. Yaptıkları gerçekten büyüleyici. Ama her sene, her dönem görüyoruz bu mevzuları. Ve playoff’lar başlıyor işte o zaman oğlan çocuklarıyla erkek adamlar birbirinden ayrılıyor. Sezon ilerleyecek. Golden State Warriors, NBA Finali’nde olacak ve James Harden olmayacak. Neden? Yüksek seviyede Usage Rate ve onun sonuçları…

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz