Yeni yılda herkese sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl diliyorum. NBA Followers’ı da 200.000 takipçiye ulaştığı için ayrıca tebrik ediyorum. 2019 yılında bu rakam inşallah önde 250.000 sonra da 300.000 takipçiyi bulur. Yeni yıla girerken benden bir maçta 100 sayı atan Wilt Chamberlain ile ilgili bir yazı istediler.
Soru da şu: Bugünün NBA Liginde Wilt nerede olurdu?
Socrates TV kanalında önümüzdeki hafta, “Bir Zamanlar Amerika” programında konuğum Wilt Chamberlain. Bu nedenle o programda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ama şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, bugünün NBA’ini Wilt domine ederdi, tıpkı kendi dönemini domine ettiği gibi ama biraz farklı bir şekilde.
İlk olarak da şunu belirtmek isterim, 1980 yılların ortasından başlayarak 1990’lı yıllar Wilt için daha zorlu geçerdi. O dönem NBA hala Shaquille O’Neal, Hakeem Olajuwon, Patrick Ewing, Alonzo Mourning, Dikembe Mutombo, Arvydas Sabonis, David Robinson gibi pivotlar vardı. Şimdiki NBA’de Anthony Davis, Joel Embiid, belki Rudy Gobert ona bazı problemler yaşatırdı, ama ondan sonra Chamberlain’ı yavaşlatabilecek, veya onu zorlayacak bir pivot açıkçası pek göremiyorum.
Wilt Chamberlain İnanılmaz Bir Şutördü
Bugün gençler Chamberlain’ın sadece fiziğine bakarak, “Ama o zamanlar onun boyunda çok adam vardı” diyebilirler. Chamberlain sadece uzun değildi, hatta belki de gelmiş geçmiş en güçlü pivottu. Bu konuyla ilgili “Bir Zamanlar Amerika” programında çok güzel hikayelere yer verdim. Bunun yanında inanılmaz atletti ve NCAA’lerde atletizm de önemli başarılara imza atmıştı. Yüksek, uzun, üç adım atlamalarda konferans şampiyonlukları var. 100 metre, 400 metre, 800 metre yarışlarında son derece başarılı dereceleri var. Basketbolu bıraktıktan sonra profesyonel voleybol oynadı ve Voleybol Hall Of Fame’ine seçildi. Bugünün daha tempolu oyunu onun için biçilmez kaftandı. Aynı şekilde bugünün teknik adamları onu en etkili yer olduğu için pota civarına hapis etmezdi onun şut, pas, adam eksiltme gibi özelliklerini sergilemesini isterdi. Berbat serbest atış yüzdesinden dolayı herkes onun kötü bir şutör olduğunu düşünebilir, ama Chamberlain’ın geri adım atarak kullandığı orta mesafe şutu NBA tarihinin durdurulması en zor şutlarından birisi olarak tarihteki yerini almıştır. Boston Celtics’in efsane uzunu Tom Heinsohn ki kendisi de bir power forvet için döneminin en iyi şutörlerinden biriydi, Chamberlain’in kendisinden çok daha iyi bir şutör olduğunu söyler, tereddütü olanlar için de bir maç öncesi yarı sahadan 25’te 23 şut soktuğuna bizzat tanıklık ettiğini söyler. Bugünkü biraz daha özgür uzunları düşünürsek Wilt, bu yeteneği ile dişli bir dış şut tehdidi olurdu. Kısacası her maç mesafe tanımayan birkaç üçlük de atarı, eyvah eyvah. Bugünün basketbolunda “stretch 4” oyuncular gibi oynasa ve Chamberlain’a yardım getirmenin daha da zor olacağını eklersek tek çare ona faul yapmak olarak gözüküyor.
Wilt Bugün Oynasa …
Bugünün daha hareketli ve kendisine yakın atletizme sahip uzunları tutmak konusunda ise hiç problem yaşayacağını sanmıyorum. Chamberlain’ın sadece boyu değil, kolları da çok uzundu. O zaman bu ölçüler ciddi alınmazdı, ama bazı kayıtlara göre durduğu yerden rahatlıkla 1.00 metre ile 1.10 metre arası sıçrayabildiği yer alıyor. Bu adam basketbolu bıraktığı son sezon NBA’in en iyi savunma beşine seçildi.
Son olarak da gece hayatına düşkünlüğü, bazen oyundan sıkılıp konsantrasyonunu kaybetmesi, kendisini serbest atış çizgisine yollamak için çok sert faul yapan rakiplerinin hakemler tarafından hoş görüyle karşılanmasından dolayı oyuna küsen değil de daha profesyonelce yaşayan, antrenman yapan ve maça hazırlanan Wilt Chamberlain’ın (Fiziki gelişme açısından gelinen noktaya hiç değinmeyeceğim çünkü o zaman Voltran seviyesine çıkmış oluruz) daha da etkili olacağını rahatlıkla düşünebiliriz.
Sonuç olarak Oscar Robertson’ın, bugünün basketbolunda Wilt 70 sayı her maç atardı görüşüne katılmayacağım, sanki biraz da ironi içeren bir açıklamadıydı, ama bugün Wilt Chamberlain yine NBA’in en domine eden pivotu olurdu. İstatistikler aşağı gelirdi çünkü bir kere aldığı süreler o kadar yüksek olmazdı ama 30 sayı (Anthony Davis kadar atar), 16 ribaunt (Andre Drummond kadar toplar), 7.5 asist (Nikola Jokic kadar servis yapar) ve 3 blok (Myles Turner kadar keser) ortalamalarını tutturacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bir de parayı sevdiğini ve yakın arkadaşlarının onu “cimri” olarak tarif ettiğini düşünürsek bugünün kontratlarıyla nasıl “motive” olacağını, birden “profesyonelliği” keşfedeceğini düşünmek bile istemiyorum.
Cumartesi günü You Tube Socrates TV kanalına “Bir Zamanlar Amerika” serisinin 4.’cüsü, yani Wilt Chamberlain yüklenecek. Kaçırmayın derim. Tekrar herkese iyi yıllar.
Murat Murathanoğlu