Pazartesi, Ekim 26, 2026
Ana Sayfa Basketbol Haberleri Selçuk Ernak: “Hedefimiz Avrupa Kupalarına Katılabilmek”

Selçuk Ernak: “Hedefimiz Avrupa Kupalarına Katılabilmek”

Selçuk Ernak: Hedefimiz Avrupa Kupalarına Katılabilmek
Selçuk Ernak: Hedefimiz Avrupa Kupalarına Katılabilmek

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin yeni ekiplerinden Trabzonspor’un koçu Selçuk Ernak ile röportaj gerçekleştirdik. Koç takımdan beklentilerini, sezon öncesi gözlemlerini ve Polonya’da geçirdiği sezona dair düşüncelerini aktardı.

Geçtiğimiz sezon Polonya’da koçluk yaptınız, oradaki tecrübelerinizi dinlemek isteriz zira yeterince yer bulmadığını düşünüyorum Türk basketbol kamuoyunda.

Selçuk Ernak: Öncelikle benim için çok özel bir tecrübe oldu çünkü kulüp bazında yurtdışında çalışmamıştım, milli takımlar bazında çalışmıştım. Dolayısıyla çok istediğim bir şeydi yurtdışında ve Avrupa kupası oynayan bir kulüpte çalışmak. Şansıma çok iyi ve organize bir kulüpte çalışma fırsatı buldum. Bana çok destek olan, çok profesyonel bir ekip vardı Anwil kulübünde.

Lig bizim ligimizden farklı, bizim ligimiz kadar yetenekli ya da kaliteli oyuncu materyaline sahip değiller. Tabii bu finansal güçle çok alakalı. Orada oynayan, özellikle yabancı oyuncuların, hatta Polonya’nın milli takım seviyesindeki oyuncuların kazandığı ücretler bizim ligimizdekiyle karşılaştırılamayacak kadar aşağıda. Dolayısıyla daha genç, parlamaya müsait, tecrübesiz oyuncuları tercih ediyorlar ya da bildikleri isimlerin üstünden gitmeye gayret ediyorlar. 

Bizim yapımız biraz daha farklıydı. Daha önce Fenerbahçe’de görev yapmış Bronisław Wawrzyńczuk bizim sportif direktörümüzdü. Önceki seneden sadece 2 oyuncumuz kalmıştı, onun yardımıyla o iki oyuncunun etrafına bir takım kurduk. Biraz da geç kaldık bu takımı kurmakta, ben bir kere kulüple geç anlaştım, Bronisław aynı şekilde. Biraz zorluklar yaşadık ama ligle alakalı şunu söyleyebilirim: Son 7 senede 7 farklı şampiyon çıkarmış bir lig. Birkaç tane takımın dominasyonu yok, bu da işi heyecanlı kılıyor.  Genelde şehir takımları olduğu için arkalarında bir seyirci kitlesi var. Senelerdir olan bir rekabet ortamı var. İşin basketbol sahası dışındaki tarafını çok ciddiye alıyorlar: Medya ilişkilerini, sosyal medyayı, sponsorlukları ve sponsorluk ilişkilerini… Çok saygıdeğer çalışmaları var. Kendi ölçülerinde büyük iş yaptıklarını düşünüyorum. 

Dikkatimi çeken diğer şey de şu oldu: Herhangi bir rakibe hazırlandığınız zaman, özellikle Avrupa kupası oynayan takımlar için geçerli, ‘’Bu takım ligin aşağısında, daha rahat geçebiliriz. Kötü oynasak da kazanabiliriz.’’ mantığı asla geçerli değil. Ligin en altındaki takımlar, en üstündekilere rahatlıkla kafa tutabilen ve bunun için ciddi hazırlık yapan takımlar. Koç ekipleri gerçekten olaya çok hakim, ligi çok iyi tanıyorlar. Gerçekten çok büyük hazırlık yapıyorlar. Her oyuncuya ve neredeyse her hücuma, rakibin oyun tarzına göre bir hazırlık görüyorsunuz. O da işi çok keyifli hale getiriyor. Ne kadar yetenekli, ismi bilinen oyuncular getirmeseniz de yarışmaya bir kalite getirdiğini söyleyebilirim. Benim için çok güzel bir tecrübe oldu geçen seneyi orada geçirmek.

Bence çok güzel özetlediniz, sizin gibi Türk antrenörlerinin yurtdışında böylesine değerli işler yapmasının çoğalmasını ümit ediyorum.

Trabzonspor’a dönelim, takım uzun süre sonra en üst seviyede. Sizin Basketbol Süper Lig sezonu öncesi hazırlıklarındaki gözleminiz nedir takıma dair?

Selçuk Ernak: Bütün oyuncularımız burada, sadece üç tane milli takımlarında yer alan oyuncumuz var. Onlar kendi milli takımlarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Tabii aldıkları sonuca göre ne zaman katılacaklarını görmüş olacağız. Diğer oyuncularımız burada, hepsi sağlık kontrollerinden geçti ve antrenmanlara geçen hafta itibariyle başladık. 

Ben takımı çok iştahlı ve gerçekten kararlı gördüm. Beni tanıyanlar bilir ki oyuncu kalitesinden çok oyuncuların karaktere önem veririm çünkü bu karakterlerin oluşturacağı kimyanın ortaya çıkacak basketbola katkısı olduğunu düşünürüm. Şu ana kadar buraya getirdiğimiz oyuncular beni yanıltmadı. Gerçekten erken bir arkadaşlık ve güzel çalışma ortamını onların yardımıyla sağladık. Umarım sonuna kadar böyle gideriz ve karşılığını alırız.

Teknik ekip olarak Basketbol Süper Lig sezonuna dair beklentiniz nedir, play-off’u zorlamak mı yoksa ligde kalmak mı önceliğiniz?

Selçuk Ernak: Şöyle, bunları bu kadar erken konuşmak niyet okumaya girer bence çünkü daha takımını tamamen oluşturmamış kulüpler var. Diğer takımlar da kadrosunu oluşturduktan ve herkes hazırlık maçlarını oynamaya başladıktan sonra bunu değerlendirmek daha mantıklı. Genel olarak söyleyebileceğim ise şu: Önümüzdeki sezon Avrupa kupası oynama hakkını elde eden takımlardan biri olmak istiyoruz. Eğer bunu cebimize koyabilirsek sezon içi ya da sonunda daha üst bir hedefi revize edebiliriz. 

Birkaç oyuncu özelinde sorum olacak. Bence iyi isimlere gittiniz: Marcquise Reed ligin son MVP’si, Dae Dae Grant çok iyi bir sezonun ardından geliyor, alt ligde takıma liderlik eden isimlerden olan Ty Gordon’ı da takımda tuttunuz. Bu oyuncular kendi şutunu yaratabilen, topu elinde isteyen oyuncular. Bu tarzda çok oyuncuya sahip olmanız bir koç gözünden avantaj mı, dezavantaj mı? 

Selçuk Ernak: Ben avantaj olarak görüyorum açıkçası. Tabii her zaman ‘’Bir takım guardı kadar konuşur.’’ düsturu vardır ama basketbolun kalitesinin belirlenmesi, diğer oyuncuların veriminin artmasının direkt olarak bu  ‘’ball-handler’’ oyunculardan geçtiği de artık hepimizin kabul etmesi gereken bir faktör.

Bizim ligimizde 7 yabancı ile oynamaya izin veriyorlar. Saydığınız isimler dışında tabii İsmail Cem Ulusoy da var, bu sorumluluğu oynadığı diğer takımlarda da taşımış olan. Dolayısıyla dediğiniz gibi işler sıkıştığı zaman yaratıcılık, diğer oyuncuları işin içine çekebilme, ekmeğini taştan çıkarır gibi skor bulma özellikleriyle ön plana çıkan oyuncular çok kıymetli. Bu saydığınız isimleri bu yüzden takımımıza aldık ya da takımda tuttuk. 

Tabii, demin ilk sorunuzda takım kimyasından bahsetmiştim. Bu oyuncuların arasındaki uyum, paylaşımcılık, bireysel sayılardan çok yarattıkları sinerji ile takımın ne kadar sayı attığı çok önemli olacak. Orada da zannediyorum ki iyi karakterli, takım oyuncuları getirmiş olmanın yararını göreceğiz. Böyle umuyoruz. 

Yeni transferlerinizden Akwasi Yeboah’ı sanırım Darüşşafaka’ya Fransa 2.Ligi’nden siz getirmiştiniz. Seneler sonra yeniden buluştunuz. Onun takımdaki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Selçuk Ernak: Yeboah’ı getirdiğim zaman çok acemi bir oyuncuydu. Türkiye Ligi’nden çok daha alt seviyede bir ligde oynamıştı. Dolayısıyla uyum sürecini Darüşşafaka’da attığını söyleyebilirim. Orada tabii ona yol gösterebilecek güçlü karakterli takım arkadaşları vardı. 

O dönemden sonrasını takip ettiyseniz eğer Galatasaray’da ve geçen sene İtalya’da çok daha verim sağlayan, özgüvenli, güçlü yanlarını arttıran ve onları kullanmayı öğrenmiş bir Yeboah izledik. Dolayısıyla Daçka’daki rolünden daha farklı bir rol ve beklenti içindeyiz burada. Transferinden önce de bunu net bir şekilde konuştuk. Bu verdiğimiz sorumluluk da onun için ikna edici oldu bize imza atması açısından.

Hem oyunun fiziksel yönünde hem de skor yönünde çok fayda göreceğimizi düşünüyorum ondan. Zaten bizim oynadığımız basketbolu takip edenler biraz biliyordur, mümkün mertebe fiziksel ve mücadeleci rakiplerin yapmak istediği şeylere izin vermeyen bir başlangıcımız vardır. Her şeyi buradan başlatırız. Yeboah da bunun değerli bir parçası olacak bu sene.

Selçuk Ernak Özel Röportaj
Selçuk Ernak Özel Röportaj

Peki kadronuz tamam mı yoksa transfer gelecek mi?

Selçuk Ernak: Şu anda kadromuz tamam. Tabii şöyle; ben çalıştığım her yerde genç, ileride bize yardım edebilecek oyuncularla vakit geçirmekten zevk alan, bu işe inanan, biraz da bunun sorumluluğunu hisseden bir antrenörüm. Şu anda elimizde bu tarz bir genç yok. Elimizdeki 13 tane veteran oyuncumuzun yanına 1-2 tane genç, önümüzdeki yıllarda Trabzonspor A Takımı’nda yardımcı olacak oyuncu eklemek istiyorum. Bizim altyapımızdan da olabilir, dışarıdan bizim hedefimize uygun genç oyuncular bulursak da olabilir. Ana oyunculardan ve veteranlardan bahsediyorsak da kadromuz tamam.

Mevcut yabancı sınırı hakkındaki düşüncelerinizi de merak ediyorum. 

Selçuk Ernak: Şu anda Basketbol Süper Ligi maçlarında 7 yabancı ile oynama hakkımız var, samimi olmam gerekirse bu bana fazla geliyor. Ben yabancı sınırının 2,3,4,5+1 devşirme olduğu dönemlerde de antrenörlük yaptım. Şu an Avrupa kupası oynayan takımlarımız çok. Avrupa’daki takımların yaptığı uygulamalar bizi ilgilendiriyor. Onlarla rekabet edebilmek için onların paralelinde gitmemiz daha uygun diye düşünüyorum. Eğer 6 yabancımız olsaydı bence daha uygun olurdu, Avrupa’daki çoğu ülkenin uygulamasına da daha yakın olurdu. 

Gönül ister ki ana rolleri daha çok Türk oyuncular oynasın, daha çok verim sağlasınlar. Bu da Milli Takım’a aksetsin. Tabii bunun tek yolu da yabancı sayısını azaltmak değil ama bu konuda herkesin kafa patlatıp  sorumluluk alması lazım. O işin iyi gitmediği ortada yani.

Son olarak, EuroBasket 2025 yakında başlıyor. Milli Takımımız hakkındaki fikirlerinizi ve favorilerinizi öğrenmek isteriz.

Selçuk Ernak: Uzun zamandır en heyecan duyduğum Milli Takım kadrosu bu kadro. Hem kenardaki staff’ın kalitesi ve tecrübesiyle hem de oyuncularımızın form durumu, yetenekleri ve atletizmleriyle. Bence Milli Takımımız direkt madalya adayı. Bu kadronun madalya dışında alacağı bir sonuç bizi memnun etmez, kendilerini de memnun etmez. Bunu bildiğim için rahatlıkla söyleyebiliyorum.

Tabii çok ciddi favoriler var, hazırlık maçı da oynadığımız son Dünya şampiyonu Almanya var. Tamam aynı kadroya ve koça sahip değiller ama kaliteleri ortada. Sırbistan çok önemli bir rakip. Sonra turnuvalarda hiçbir zaman yabana atılmaması gereken Litvanya, Yunanistan ve İspanya gibi takımlar var. Fransa, NBA ve EuroLeague’deki neredeyse tüm kaliteli uzunları sakat olmasına rağmen, bir hazırlık maçlarını seyrettiğinizde sanki eksikleri yokmuşçasına geniş bir oyuncu havuzuna sahip olduklarını görüyorsunuz.

Çok zor bir turnuva gerçekten, turnuvanın başında alınacak sonuç ve yaratılacak hava çok önemli hale gelecek diye düşünüyorum ben. Onun için ilk grupta ivmeyi almalıyız ki sonraki aşamalarda canımız sıkılmasın. Bahsettiğim ülkeler zaten basketbol ekolü olan ülkeler, bunların arasına Letonya gibi sonradan katılan değişik yetenekli ülkeler var fakat bizim takımımız madalya takımıdır. Başta söylediğim gibi Eurobasket 2025’te madalyadan başka bir şey bizi memnun etmez. 

EuroBasket 2025



NBA'de Günün Sonuçları ve Maç Programı

NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Are you human? Please solve:Captcha