Son Periyot

Derbide Cimbom Güldü; Fener Beklenenin Altında Kaldı

Derbide Cimbom Güldü; Fener Beklenenin Altında Kaldı

Abdi İpekçi’de ezeli rakibi Fenerbahçe Beko’yu konuk eden Galatasaray Doğa Sigorta, İstanbul derbisinden 83-64’lük galibiyetle ayrıldı. 2013-2015 yılları arasında taraftarın sevgilisi haline gelen Porto Rikolu guard Carlos Arroyo ve Ergin Ataman’ın da yerinden takip ettiği müsabakada Galatasaray, son periyottaki etkili oyunuyla fişi çekti. Böylelikle ligde namağlup ilerleyen Fenerbahçe Beko, 5. hafta itibariyle ligdeki ilk mağlubiyetini tatmış oldu.

Galatasaray cephesinde 20 sayı, 9 ribaunt, 4 asistlik performansıyla yıldızlaşan Greg Whittington galibiyette büyük pay sahibi oldu. Sarı-kırmızılılar kısa rotasyonundan da katkı almayı ihmal etmedi. Tai Webster – Aaron Harrison ikilisi mücadeleyi toplamda 31 sayı, 12 asistle tamamlarken yerli kısa rotasyonundaki Can Korkmaz (2/4 3PT isabeti) ve Yiğit Arslan (1/3 3PT isabeti) kritik anlardaki dış şutlarıyla takımını rahatlattı. Galatasaray’ın Tofaş’tan transfer ettiği 1996 doğumlu Yiğit Arslan, 17 dakikada 3 sayıda kalmasına rağmen aldığı 9 ribaunt ile uzunların yükünü hayli azalttı.

Öte yandan Fenerbahçe’nin en skorer ismi 16 sayıyla Fransız yıldız Nando de Colo oldu. 4 oyuncusundan (De Colo, Williams, Sloukas, Melih) çift haneli skor katkısı almasına karşın sarı-lacivertliler gerek savunmada gerekse hücumda istediği oyunu parkeye yansıtamadılar. Fenerbahçe adına maçın en ilginç enstantanesiyse Luigi Datome’nin oyuna girişi ve çıkışı arasında sadece birkaç top olmasıydı. Maç boyunca toplamda 2 dakika 43 saniye oyunda kalan İtalyan forvet, bu süre zarfında istatistik kağıdına herhangi bir ekleme yapamadı.

Maçın portresini çizecek olursak iki takımın üç sayı isabet yüzdeleri, kuşkusuz bakılması gereken ilk istatistik. Galatasaray’ın 23 denemede 12 isabet bularak ulaştığı %52.2’lik yüksek yüzdeye yanıt vermekte epey zorlanan Fenerbahçe mücadeleyi 5/21 dış sayı isabetiyle tamamladı. Obradovic’in öğrencileri maç boyunca bir dış atıcı aramasına karşın bir türlü aradığı şutörü bulamadı. Orta mesafe şutlarıyla Fenerbahçe’ye hayat öpücükleri veren Melih Mahmutoğlu, ekibine dış şut katkısı sunmak istese de müsabakayı 0/5 üç sayı isabetiyle tamamladı. Zaman zaman boş şutları bulan Derrick Williams da 1/5 üç sayı isabetiyle oynayınca sarı-lacivertliler yayın gerisinde zorlandı. Galatasaray’ın rakibine bariz üstünlük sağladığı başka bir alansa ribauntlardı. Galatasaray’ın maç boyunca aldığı 35 ribaunta karşılık Fenerbahçe 25 ribauntta kaldı.

Fenerbahçe’nin genellikle sezona yavaş girdiğini, sonrasındaysa vites yükselttiğini elbette çok kez tecrübe edindik. Hatta Final Four’un gediklisi haline gelinen sezonların başında da benzer şekilde dramatik mağlubiyetler alınmıştı:

2015 vs. Strasbourg (D)
2015 vs. Konya Basket (E)
2015 vs. Uşak Basket (D)
2016 vs. Baskonia (D)
2016 vs. Maccabi (D)
2016 vs. Unics Kazan (E)
2017 vs. Darüşşafaka (E)
2017 vs. Olympiakos (E)
2017 vs. Banvit (D)
2018 vs. Galatasaray (D)

Bu mağlubiyetlerden en akılda kalan ikisi muhtemelen 2016 yıllındaki iki mücadele: Baskonia ve Maccabi Tel Aviv deplasmanları. Zeljko Obradovic sezon sonu gelen EuroLeague şampiyonluğunun hikayesini anlatırken hep değinir Baskonia deplasmanına. 35 sayı fark yiyerek oldukça ağır bir mağlubiyet alan Fenerbahçe adeta topa tutulmuştu. Ardı arkası kesilmeyen eleştirilere rağmen dönemin başkanı Aziz Yıldırım, Obradovic’i arayarak destek mesajı vermiş ve kendisine inandığını belirtmiş. Yine şok bir yenilgi olan Maccabi deplasmanın ardından basın toplantısında Obradovic’e takımın krizde olup olmadığı sorusu yöneltilmişti. Coach ise gülerek “Evet hepimiz bu gece intihar edeceğiz” yanıtını vermişti.

Sonrası malum tabi: EuroLeague şampiyonluğu, Avrupa basketbolunda ekol olma… Tabi tarihin bu sezon da tekerrür edip etmeyeceği henüz belli değil. Dolayısıyla Fenerbahçe’de taşların yerine oturmadığını es geçmemek gerek. Peki Fenerbahçe’nin düşüşe geçen form grafiğinin altında ne yatıyor? Kadro planlamasında neler yanlış yapıldı? Tatlı sert eleştiriler, naçizane görüşlerle analiz edelim:

Bu sezon da kadro iskeletini koruma taraftarı olan Fenerbahçe, kesenin ağzını açtı ve Yunan oyun kurucusu Kostas Sloukas ile yıllık 2M Euro maaştan 3 yıllık sözleşme yeniledi. Luigi Datome (3 sene), Jan Vesely (3 sene) ve Bobby Dixon (2 sene) ise yeni sözleşme kapan diğer isimler. Belli ki Zeljko Obradovic kadro iskeletine yükselen yaş ortalamasına rağmen güveniyor. Evet, bahsi geçen bütün isimler büyük karakter sahibi. Ama kabul etmek lazım, hepsi de eski formundan uzak.

Deniz Sarıaslan

Exit mobile version