Son Periyot

Sezon Öncesi Analiz: Djordjevic-Fenerbahçe Beko Birlikteliği

Sezon Öncesi Analiz: Djordjevic-Fenerbahçe Beko Birlikteliği

2020-2021 EuroLeague sezonuna play-off turunda veda eden Fenerbahçe Beko, Türkiye Süper Ligi final serisinde Anadolu Efes’e mağlup olmuştu. Zeljko Obradovic sonrası Sırp koç Igor Kokoskov ile yeni bir maceraya atılan Fenerbahçe Beko, her ne kadar istikrarsız olsalar da kısmen başarılı bir sezonu geride bıraktı.

Yeni sezon öncesi takımda köklü bir değişikliğe giderek yeniden yapılanan Fenerbahçe Beko, sezon hazırlıklarının başlamasına az bir süre kala koç Igor Kokoskov ile yollarını ayırdı. Dallas Mavericks ile anlaşarak Fenerbahçe Beko ile bağlarını koparan Igor Kokoskov’un gidişi bir krize dönüşmüş ve zamanlamasından dolayı tartışmalara neden olmuştu.

2021-2022 sezonu başlamadan bir ay önce takımın başına getirilen Sasha Djordjevic’in performansı şüphesiz sarı lacivertlilerin geleceğini etkileyecek temel faktör olacak. Bir önceki sezona göre değişen ve artan kadro kalitesi Djordjevic’in elinde ne denli etkili olacak hep birlikte göreceğiz.

Yeni sezon hazırlıkları kapsamında 6 hazırlık maçı oynayan Fenerbahçe Beko, ilk maçında Semt77 Yalovaspor’u 88-77 ile geçmeyi başardı. Istanbull Cup’ın ilk maçında Unics Kazan ile karşılaşan sarı lacivertli ekip karşılaşmayı 81-79 kazandı. Finalde Obradovic’in Partizan’ı ile kozlarını paylaşan Fenerbahçe, 89-62’lik skorla sahadan galip ayrıldı ve Istanbull Cup’ta mutlu sona ulaştı. Katıldığı son hazırlık turnuvası olan Cevat Soydaş turnuvasına katılan EuroLeague temsilcimiz, Türk Telekom maçını kazansa da Bahçeşehir ve Galatasaray NEF maçlarını farklı kaybetti.

Fenerbahçe Beko, Djordjevic’in en büyük şansı

Sasha Djordjevic oyunculuğu ile Avrupa basketboluna damga vurmuş bir isim. 1992 yılında Partizan forması ile kazanılan o meşhur EuroLeague zaferinin baş mimarlarından olan Djordjevic, koçluk döneminde bu başarılarına pek yaklaşamadı. Koçluk kariyerine İtalya’da başlayan Djordjevic, EuroCup’ta mücadele etmiş daha sonra Sırbistan Milli Takımının başına geçmişti.

2015-2016 sezonunda Panathinaikos başantrenörü olarak ilk kez EuroLeague arenasında mücadele eden 54 yaşındaki çalıştırıcı, Yunan devi ile play-off turunda elenmişti. Sezon boyunca istikrarsız bir görüntü sergileyen Panathinaikos’ta fatura Djordjevic’e çıkmış ve sezon sonunda Sırp çalıştırıcı ile yollar ayrılmıştı.

Bir sonraki sene, 2016 yazında Bayern Münich ile sözleşme imzalayan Djordjevic, EuroCup’ta mücadele edip çeyrek finalde elendi. Bir sonraki sezon ise yarı finalde elenen Bayern Münich’te fatura tabiki koç Djordjevic’e kesildi. Bayern’den sonra üç yıllık bir Bologna macerası süren Djordjevic, burada kısmen başarılı bir süreç geçirdi.

Virtus Bologna ile ilk sezonunda FIBA Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Djordjevic, 2019-2020 sezonunda EuroCup’ta çeyrek finale çıkmış fakat COVID-19 tedbirleri kapsamında ligler iptal edilmişti. 2020-2021 sezonunda Bologna’da muhteşem bir değişim olmuş ve EuroCup seviyesinin üstünde bir kadro kurulmuştu. Koç Djordjevic’in eline böyle bir kadro veren yönetim şüphesiz ondan EuroCup şampiyonluğu bekliyordu. EuroCup’ta yarı finale kadar gümbür gümbür gelen İtalyan ekibi, Unics Kazan’a elendi ve bütün oklar Djordjevic’e döndü.

Koçluk kariyerinde inişli çıkışlı bir performans sergileyen Djordjevic, son sezonunda Virtus Bologna ile İtalya Ligi şampiyonluğu kazansa da EuroCup mağlubiyeti onun İtalya’daki işini kurtaramadı. Fenerbahçe Beko için koç Djordjevic her ne kadar bir kumar olsa da şüphesiz Djordjevic için EuroLeague’de bulabileceği en büyük şanslardan biri. Sırp koç bu şansı ve motivasyonunu takıma yansıtabilirse bu birliktelikten güzel sonuçlar çıkabilir.

Yeni transferler, yeni oyuncular, yeni sistem

Yaklaşık 10 gün önce Fenerbahçe Beko medya günü düzenlemiş ve Jan Vesely basın mensuplarının sorularını yanıtlamıştı. Jan Vesely takımla ilgili şunları söylemişti: “Yeni yüzler, yeni oyuncular ve yeni bir sistemimiz var. Koçumuzun beklentilerine alışmak tabii ki zaman alacak fakat pek de fazla zamanımız yok.”

Belki de Fenerbahçe Beko’nun mevcut halini özetleyen en önemli açıklamalardan birini yaptı Jan Vesely. Hazırlık maçlarında Fenerbahçe Beko’nun sistemsiz bir görüntü sergilemesi şu aşamada anlaşılabilir olsa da sezonun başlamasına az bir süre kalması taraftarların kafasında soru işareti bıraktı. Özellikle oynadıkları son iki hazırlık maçı, Bahçeşehir ve Galatasaray NEF karşılaşmalarında sahada etkisiz bir oyunun olması şüphesiz can sıktı.

Yeni transferlerden Devin Booker’ın savunma konusundaki sıkıntıları oyuna direkt etki ederken, 4 ve 5 numaradaki sıkıntılar göz önüne çıktı. Hazırlık maçlarında Danilo Barthel’i dahil 5 numarada kullanan Djordjevic, çember savunması konusunda sıkıntı çekeceği şimdiden kendini belli ediyor. Hücum kısmında ise Achille Polonara’ya özel bir kurgu olmaması bir diğer soru işareti olarak karşımıza çıkıyor zira elinizde böyle bir 4 numaranız varken bunu kullanmamak büyük bir sorun olacaktır.

Uzunlardan kısalara döndüğümüzde ise bir başka sorun daha çıkıyor karşımıza. Pierria Henry’nin Marko Guduric ve Nando De Colo’ya ne kadar uyum sağlayacağı Fenerbahçe Beko’nun hücum potansiyelini belirleyecek bir diğer nokta olacak. Guduric ve De Colo’nun olmadığı Bahçeşehir Koleji maçında Pierria Henry’nin top dağılımı konusunda uyumsuz görüntüsü dikkatlerden kaçmadı.

Hazırlık maçları bir takımın genel görüntüsü için kesin bir ölçüt değildir fakat Fenerbahçe Beko’da sistemsiz bir görüntü olması sezon öncesi endişeleri arttırıyor. Koç Sasha Djordjevic’in takıma etki etmeye başlaması ile birlikte şüphesiz Fenerbahçe Beko bir kaç seviye yukarı çıkacaktır. Yeni sezona zamansız koç değişikliğinden dolayı şanssız başlayan sarı lacivertli ekip için sezonun ilk bir kaç haftası alışma sürecinin devamı olarak kabul edilebilir.

Fenerbahçe Beko ING Basketbol Süper Ligi’nde Daruşşafaka ile 26 Eylül’de karşılaşacak ve 2021-2022 sezonunu bu maç ile açacak. Sarı lacivertli ekip yeni sezonun ilk EuroLeague maçına ise 1 Ekim’de Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda Kızılyıldız karşısında çıkacak.

Exit mobile version