Daha Hızlıya, Daha Güçlüye, Daha Yukarıya

603

Antrenman ekipmanlarının gelişimi, beslenme argümanlarının artışı, yenilenmeye yönelik tedavilerin artışı. Tümü basketbolun gün geçtikçe fiziğe ve oyuncunun kondisyon seviyesine bağlı olarak oynanmasına yol açtı. Basketbol tarihte hiç oynanmadığı kadar çabuk oynanıyorsa bunun arkasında maçın asıl kazanıldığı yer olan antrenmanlar var. Bu mucizelere göz atmakta yarar var.

Spor ve basketbol, teknolojinin gelişimine paralel olarak gelişen antrenman ekipmanları ile birlikte değişim gösterdi.

Oyuncu tekniğinin, antrenör taktiğinin yüzdelik dilimde daha fazla yer kapladığı eski sürümlerin nezdinde, oyuncu fizik-kondisyon seviyesinin, antrenörlerin yeni teknoloji çözümlerini sisteme uyarladığı ölçüde basketbol hızlandı.

İstatistiklere bakıldığında tarihin en fazla hücumlarının ve en fazla sayı denemelerinin söz konusu olduğu NBA basketbolu ekseninde, oyunun bu yöndeki değişim ve gelişiminde rol oynayan dinamikleri sıralamak, zamanın ruhuna uyum sağlamayı, kaçanı kovalayabilmeyi içerecektir.

1-) Antrenman Teknikleri

Üç ayaklı sürecin ilk aşamasını meydana getiren antrenman teknikleri, şüphesiz bir delikanlının bir diğer delikanlıdan daha hızlı olmasını, daha yükseğe sıçrayabilmesini sağlayan dinamikler olarak öne çıkıyor.

Dönem antrenman teknolojileri beraberinde çeşitlilik kazanan, manevra sahasını genişleten antrenman tekniklerinde birkaç rutin, diğerleri arasında sıyrılıyor.

Patlayıcı kuvvet ve plyo-metric adındaki aşamalı bileşik egzersizleri baz alan sistemlerle oluşturulan antrenmanlar, atletlerin gelişimine yönelik en verimli sistemi ifade ediyor.

Nabzı kısa süreli, en üst seviyede tutmaya odaklı HIIT(High Intensity Interval Training) odaklı gerçekleştirilen kimi antrenmanlar, atletin doğrudan kondisyon seviyelerine ve kaslarının hipertrofi süreçlerine katkıda bulunuyor.

Kas kütlesini arttırmaya ve yağ yüzdesini azaltmaya yönelik off-season antrenmanları ise atletlerin sezon boyunca fizik-kondisyon seviyelerinden ziyade yoğun maç takvimine ve koç setlerine odaklanmalarına zemin hazırlıyor.

Uzman antrenörler eşliğinde gerçekleştirilen dinamik ve statik esneme süreçleri de dahil edildiğinde komple bir antrenman düzeni meydana getiriliyor.

Her takımın neredeyse aynı rutinlere sahip olduğu düşünüldüğünde, farkı söz konusu antrenör kadrosunun niteliği oluşturuyor.

2-) Beslenme Düzeni

“Sağlıklı beslenme” eğilimlerinin dünya gündeminde yaygınlık kazandığı günümüz itibariyle, besinler ve beslenme bilimine yönelik olarak artan bilgi düzeyi, doğrudan atletlerin hayatlarına ve takımların performanslarını yansıyor, yansıtılıyor.

Bireyin hayatını sağlıklı bir şekilde idame ettirmesi için oldukça önemli bir rol oynayan besinler, aynı paralelde sporcuların performanslarını sürdürülebilir kılması adına belirleyici nitelikte oluyor.

Atletlerin çeşitli hastalıklardan korunmasından, fizik gücünü ve paralelinde performanslarını arttırmalarına dek doğrudan etki sahibi konumundaki beslenme hakkında artık herkes daha fazla fikir sahibi ve beslenme uzmanları atletler üzerinde bu durumu hiç olmadığı kadar fazla kullanıyorlar.

Endüstri ritüelleri ile sıklıkla manipüle edilmesine rağmen, besinlere ek konumundaki “supplementler(gıda takviyeleri)” takım diyetisyenlerinin sporcular özelinde hazırladıkları diyet listelerinde özenle dikkat ettikleri hususlar olarak öne çıkıyor.

Tüm günleri planlanan atletler, diyetisyenlerce hazırlanan beslenme düzenlerine göre yaşamlarını düzenliyorlar.

Kendisine özel olarak hazırlanan beslenme düzenine uyan atletler performanslarını ve sağlıklarını daimi kılarken, diğer yaramaz çocuklar ömürleri boyunca fazla kilolarından dert yanıyorlar.

3-) Dinlenme 

Uzmanlar tarafından ifade edildiği üzere, dinlenme ile desteklenmediği müddetçe antrenman ya da beslenme faktörü birey açısından yeteri verimlilikte olmuyor.

Hormonların düzenli işleyişi, kasların yenilenmesi noktasında belirleyici rol oynayan uyku, her insanda olduğu gibi atletlerde de fark yaratıyor.

Asgari 7-9 saat gibi bir uykunun atletlere tavsiye edildiği ortamda, aktif dinlenme ritüelleri ve LeBron James, Cristiano Ronaldo gibi isimlerle tanıdığımız özel “recovery(yenilenme)” sistemleri bunu destekleyici nitelikte rol oynuyor.

Netice itibariyle sürecin her ayağı birlikte uygulandığı takdirde bir anlam kazanıyor, atletin performansını arttırıcı nitelikte rol oynuyor. Süreç atletler nezdinde başarıyla uygulandığı oranda basketbol değişiyor ve gelişiyor. Sporcular daha ileri, daha yukarı, daha hızlı gittikçe basketbol daha ileriye, daha yukarıya, daha hızlı bir şekilde ilerliyor.

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz