1988 NBA Finali | Lakers 4 -3 Pistons

1271
1988 NBA Finali | Lakers 4 -3 Pistons

Los Angeles Lakers 4 -3 Detroit Pistons

Lakers, kendi konferansında sırasıyla San Antonio’yu 3-0 ile, Utah’ı 4-3 ile ve Dallas’ı 4-3 ile geçip NBA Finaline yükseldi.

Detroit ise ilk turda Washington’ı 3-2 ile geçip Jordan’lı Chicago ile karşılaştı. 88, 89 ve 90 yıllarında 3 kez üst üste playofflarda Detroit-Chicago eşleşmesi gerçekleşti ve 3’ünü de Detroit kazandı. 88’deki eşleşme Konferans Yarı finaliydi ve Detroit 4-1 ile seriyi geçti. Daha sonra saha avantajı Boston’da olmasına rağmen Boston’ı da 4-2 ile geçen Detroit, NBA Finaline yükseldi.

Bir önceki senin şampiyonu Lakers, başantrenörü Pat Riley ile üst üste 2. şampiyonluğunu yaşamak istiyordu ve bunu son 19 senede başarabilen bir takım olmamıştı.

Fiziki güçleri ve savunma sertliği ile “Bad Boys” lakabıyla anılan Detroit Pistons, başantrenörü Chuck Daly ile kulüp tarihinin ilk şampiyonluğunu kazanmak istiyordu.

Final serisinde saha avantajı sezonu 62-20’lik galibiyet derecesiyle bitiren Lakers’taydı. Isiah Thomas, Joe Dumars, Adrian Dantley, Rick Mahorn, Bill Laimbeer ve Dennis Rodman, Detroit Pistons için; Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Byron Scott, James Worthy ve A.C. Green gibi yıldızlar da Los Angeles Lakers için mücadele ediyordu.

Serinin ilk maçını deplasman ekibi Detroit Pistons, Dantley ve Isiah Thomam’ın etkili oyunuyla kazandı ve saha avantajını eline geçirdi. 2. maç yine Lakers’ın sahasındaydı ve Lakers, maçı kazanarak seriyi eşitledi. 3. maç Detroit’in sahasındaydı ama Lakers maçı kazanarak seriyi 2-1’e getirdi ve saha avantajını geri aldı. Serinin 4. ve 5. maçlarını da ev sahibi Detroit kazandı ve Los Angeles’a 3-2 önde gitti.

Detroit, 6. maçı kazanırsa şampiyonluğunu ilan edecekti ve maç müthiş bir çekişme ile devam ediyordu. Isiah Thomas’ın 43 sayıyla oynadığı maçta Magic Johnson da 19 asist yaptı. Bir periyotta Isiah Thomas 13’te 11 isabet ile NBA finalleri rekorunu kırıyor ve o periyodu da 25 sayıyla tamamlıyordu. Maçın bitmesine 1:17 kala Detroit 100-99 öne geçmişti. James Worthy’ye blok yapan Dennis Rodman, topu takıma kazandırdı ve kendisine yapılan faulden sonra atışları sayıya çeviren Joe Dumars, son dakikaya Pistons’ı 102-99 ile 3 sayı önce taşıdı. Pat Riley’in molasından sonra Byron Scott’ın sayılarıyla fark 2’e indi. Isiah Thomas’ın kaçan şutunda Lakers ribaundu aldığında 27 saniye kalmıştı ve Pistons 102-101 öndeydi. Lakers, son hücumu Kareem Abdul-Jabbar üzerinden oynadı, Abdul-Jabbar’ın skyhook atışı sırasında faul düdüğü çalındı. Hala tartışılan bu faul düdüğü sonrasında Kareem, 2 serbest atışı da sayıya çevirerek Lakers’ı 103-102 öne geçirdi ve Pistons’ın sadece 14 saniyesi kalmıştı. Thomas ve Dumars ile 2 kez maçı kazanma şansını değerlendiremeyen Pistons, Scott’a faul yapmak zorunda kaldı. Scott, serbest atışı da kaçırdı ama Pistons orta sahadan denemek zorunda kaldığı şutta da isabet bulamayınca maçı Lakers kazandı ve seri 7. maça taşındı. Detroit, tarihinde ilk kez şampiyonluğa bu kadar yaklaşmıştı ama bu sevinci yaşamak için 1 sene daha beklemek zorundaydılar.

Serinin 7. Maçı Los Angeles’ta Oynandı

NBA Final serisinin, şampiyonu belirleyecek 7. ve son maçına Lakers ev sahipliği yaptı. James Worthy’nin 36 sayı ve 16 ribaund ile damgasını vurduğu maç yine çok sert geçti. Son periyotta Lakers farkı bir ara 15 sayıya kadar çıkarsa da, Detroit son 4 dakikada farkı 6’a indirdi. Lakers taraftarının daha çok endişelenmesine sebep olan ise 1:17 kala Dumars’ın bulduğu sayılar oldu. Bu sayılarla fark 2’ye inmişti (102-100). Detroit’in top kaybını iyi değerlendiren Lakers, farkı 5’e çıkardı. Son bölümde farkı 3’e indirin Pistons, maçı uzatmaya götürmek için denediği 3’lük atıştan faydalanamayınca Lakers maçı 108-105 kazandı ve şampiyonluğunu ilan etti.

1988 NBA Finallerinin En İyi 10 Hareketi

NBA\'de Günün Sonuçları ve Maç Programı
NBA maç sonuçları ve TV programı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz